A beporzó rovarok drámai megfogyatkozása mindannyiunk jövőjét fenyegeti!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán 2021.03.23.-án jelent meg egy írás, amely a beporzó rovarok jelentőségére hívja fel a figyelmet. A ,,Miért nincs annyi rovarmaradvány a szélvédőkön, mint azelőtt?” című cikk számos veszélyforrást bemutat, ami ezeknek a hasznos rovaroknak a létét fenyegeti. 

Világszerte tapasztalhatjuk a méhek és más beporzó rovarok megfogyatkozását. Már nem nyüzsögnek olyan nagy számban kerti virágainkon, mint azelőtt és autóinkon sem kell már olyan sűrűn mosni a szélvédőt az odaragadt rovarmaradványok miatt. A beporzó rovarok számának drámai csökkenése nem csak közvetlen lakókörnyezetünkben tapasztalható, hanem a mezőgazdasági területeken is.


Miért fontosak a beporzó rovarok? Mint az írás bemutatja, eltűnésük a biológiai sokféleség csökkenése és az ebből következő ökológiai katasztrófa mellett, súlyos gazdasági következményekkel is jár. Ételeink nagy része a rovarok által végzett szorgos munka, a beporzás révén jön létre, ezért megfogyatkozásuk a gazdaságra is hatással lévő, pénzben mérhető folyamat. Kína bizonyos részein például olyan mértékben eltűntek a beporzók, hogy az addig általuk elvégzett munkát, ma már az embereknek kell megcsinálni. Ez a termelésre szánt többletráfordítás a termékek jelentős drágulásával jár.


Sajnos számos hétköznapi szokásunk nehezíti a beporzó rovarok életét. Ki gondolná, hogy az ahogyan a pázsitunkat kezeljük, vagy a környezetünket próbáljuk rendben tartani negatívan hat a méhekre és lepkékre? 


Mindannyian a szép, rövid füvű gyepre vágyunk a kertben, azonban a homogén, többnyire csak 3-4 fűféléből álló gyepek, amelyekben nem fordul elő semmilyen színesítő gyom, kietlen sivatag a méhek számára. Az ilyen nem szeretem gyomként számon tartott növényeket, mint például a pitypang, a százszorszép vagy a különböző útifüvek a folyamatos fűnyírás miatt sosem engedjük virágba borulni. Pedig, ha egy-két fűnyírást kihagynánk, akkor ezek a gyönyörű vadvirágok virágba borulhatnának, és hamarosan lepkék és méhek jelennének meg a kertünkben, ezen rovarok, pedig haszonnövényeink, gyümölcsfáink beporzását is elősegítenék. Az utak és csatornák mentén, a temetőkben is szeretjük a “rendet”. A gyomlálással és sűrű kaszálással ezeken a helyeken sem hagyunk időt vagy teret a virágzásra.


A mezőgazdasági területeken zajló hatékony gyomirtás szintén a beporzó rovarok számának csökkenését okozza. Az intenzív művelés következtében sok területről nem csak a gyomnövények, de a beporzó rovarok is eltűnnek. Az egyszerre virágzó táblák pedig csak átmeneti “menedéket” nyújtanak a méheknek, lepkéknek és más hasznos rovaroknak. 


A különböző „növényvédőket”, rovarirtó szereket nem a beporzók ellen használjuk, de hatásuk rájuk sem semleges. Vegyszermaradványok maradnak utánuk a növény különböző részein, amelyekkel a méhek is találkoznak. A beporzás során a méhek fészkeikbe, kaptárjaikba szállítják az ezekkel szennyezett virágport, ami így a növendékek pusztulásához vezethet. 


A méhek és más hasznos rovarok fennmaradását mi is segíthetjük, viszont ezt csak kevés ember érzi fontosnak, így nem is túl népszerű. Több odafigyelésre, és e hasznos rovarok érdekeinek a szem előtt tartására lenne szükség a beporzók eltűnése okozta ökológiai katasztrófa elkerüléséhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi is sokat tehetünk beporzóink megmentéséért!