Mi is sokat tehetünk beporzóink megmentéséért!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán 2021.03.23.-án jelent meg egy írás, amely a beporzó rovarok jelentőségére hívja fel a figyelmet. A ,,Miért nincs annyi rovarmaradvány a szélvédőkön, mint azelőtt?” című cikk nem csak az eltűnésük okait és várható következményeit tárgyalja, de hasznos, a mindennapi életben alkalmazható tippekkel segít, hogy mi magunk is tenni tudjunk a beporzó rovarok védelméért.

Világszerte tapasztalhatjuk a méhek és más beporzó rovarok megfogyatkozását. Már nem nyüzsögnek olyan nagy számban kerti virágainkon, mint azelőtt és autóinkon sem kell már olyan sűrűn mosni a szélvédőt az odaragadt rovarmaradványok miatt. A beporzó rovarok számának drámai csökkenése nem csak közvetlen lakókörnyezetünkben tapasztalható, hanem a mezőgazdasági területeken is.


Miért fontosak a beporzó rovarok? Mint az írás bemutatja, a beporzó rovarok eltűnése a biológiai sokféleség csökkenése és az ebből következő ökológiai katasztrófa mellett, súlyos gazdasági következményekkel is jár. Ételeink nagy része a rovarok által végzett szorgos munka, a beporzás révén jön létre, ezért megfogyatkozásuk a gazdaságra is hatással lévő, pénzben mérhető folyamat. Kína bizonyos részein például olyan mértékben eltűntek a beporzók, hogy az addig általuk elvégzett munkát, ma már az embereknek kell megcsinálni. Ez a termelésre szánt többletráfordítás a termékek jelentős drágulásával jár.


A beporzó rovarok fennmaradását mi is sokféleképpen segíthetjük. Például, ha minél több virágot ültetünk kertjeinkbe, erkélyeinkre, ablakainkba, vagy ha mellőzzük a rovarirtó szerek és gyomirtó szerek használatát. 


Bár sokak számára a rövidre nyírt füvű, homogén (többnyire csak 3-4 fűféléből álló) gyepek a tetszetősek, de az ilyen pázsit nem kedvez a beporzó rovaroknak. Pontosan azok a gyepünkben gyomnak tartott növények, mint amilyen például a pitypang, a százszorszép vagy a különböző útifüvek, lennének fontosak a méhek vagy a lepkék számára.  Ha azonban egy-két fűnyírást kihagyunk, akkor ezek a gyönyörű vadvirágok (pitypang, százszorszép, árvacsalán, repkény stb.) virágba borulhatnak, amelyeken hamarosan lepkék és méhek jelennek meg, ezen rovarok, pedig haszonnövényeink, gyümölcsfáink beporzását is elősegítik.  Ha kertet füvesítünk, már virág magkeverékes fűmagkeveréket is vásárolhatunk, de külön kapható méh- és lepkecsalogató virágmagkeverék is, amelyekből méhlegelő, lepkelegelő szegélyeket, sarkokat alakíthatunk ki. 


Nem csupán az élelem, de a menedék is fontos lehet a beporzók számára. A kereskedelemben ma már számos, szebbnél szebb, méhecske hotelt, méhecske garázst szerezhetünk be. De kis időráfordítással, ezeket akár mi magunk is elkészíthetjük, otthont nyújtva ezáltal az azokat elfoglaló békés természetű poszméheknek. 


Ha tehetjük ökológiai gazdaságokból, biogazdaságokból származó termékeket vásároljuk, ezzel is támogatva a vegyszermentes gazdálkodást.


Kis odafigyeléssel kertünk a beporzást végző rovarok menedékévé válhat, amivel mi is jelentősen hozzájárulhatunk a beporzók eltűnése okozta ökológiai katasztrófa elkerüléséhez.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A beporzó rovarok drámai megfogyatkozása mindannyiunk jövőjét fenyegeti!